17. september 2021

Nul-skat skal lokke polakkere hjem

Af: Jan Kristensen

Igennem den seneste ti år har Polen været fast leverandør af faglært arbejdskraft til danske virksomheder. 38.000 polakkere arbejder for tiden i Danmark. Men Polen er nu i så stort underskud med håndværkere, at staten vil lokke faglærte hjem med store skattebesparelser.

Polens viceudenrigsminister, Pawel Jabloriski,  har netop været i Danmark i den forgange uge med forskellige erhvervsmæssige formål. I et interview med Jyllands-Posten løfter den højt placerede politiker sløret for nogle af de initiativer, der skal få polske arbejdere til at forlade deres arbejdspladser i andre lande og vende hjem.

– Ledigheden i Polen erblandt de lavese i EU, så vi har også mangel på arbejdskraft. Vi ser ind i en demografisk udvikling med en overvægt af ældre. Vi har brug for folk. Derfor vil regeringen gennemføre et skatteprogram med ingen skat eller lavere skat i de første et til to år efter hjemkomst, siger viceudenrigsministeren til Jyllands-Posten.

Tidligere har Polen hentet læger hjem med skatten som lokkemiddel. Nu er turen kommet til faglært arbejdskraft. Brexit har sendt mange polakkere hjem til ledige job, men det har ikke løst udfordringen.

308.000 udenlandske statsborgere er i dag beskæftiget på det danske arbejdsmarked. 38.000 er polske, og det vil ikke mindst i metalindustrien være en udfordring, hvis de systematisk begyndte at rejse hjem lokket af skattelettelser. Billedet til artiklen er fra KN Beholderfabrik på Sjællland, hvor 35 procent af medarbejderne er fra Polen.

Læs hele artiklen i Jyllands-Posten her.

(Kræver abonnement)