04. oktober 2021

12 gode råd til at fastholde seniorer

Af: Jan Kristensen

Foto: Colourbox

30.000 seniorer har i en undersøgelse givet de danske arbejdsgivere ikke mindre end 12 gode råd om, hvad der kan få dem til at arbejde videre i stedet for at gå på efterløn eller pension. Rådene er klokkeklare:

Vigtigst for seniorer er muligheden for at gå på deltid og have flere seniordage til rådighed.

 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø står bag undersøgelsen, der er foretaget blandt danske lønmodtagere over 50 år. I undersøgelsen har forskerne samlet fundet frem til de 12 væsentligste grunde, der kan få seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet.

De fire højest prioriterede begrundelser handler om arbejdstid:

1: Mulighed for at nedsat tid/deltid

2: Flere seniordage

3: Tilrettelæggelse af arbejdet efter mine behov

4: Mulighed for længere ferier

Fridage

– Så en god indsats for at forbedre arbejdsmiljøet kombineret med fleksibilitet i forhold til arbejdstider og mulighed for fridage efter behov vil kunne få mange til at arbejde længere, vurderer Lars L. Andersen, der er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og leder af undersøgelsen.

Først på femte og sjettepladsen i undersøgelsen kommer seniorernes argumenter om økonomi og den fysiske belastning ved arbejdet.

Antallet af seniorer, der forventer, at de må stoppe med at arbejde, fordi de ikke længere vil kunne klare deres arbejde, er også steget fra 25 procent i 2018 til 30 procent i 2020 i den samlede gruppe.

Av av

– Men det er især de medarbejdere, der arbejder med mennesker og med produktion, der forventer ikke at kunne fortsætte med at klare arbejdet, fortæller Lars L. Andersen.

Her ligger medarbejdere i metalbranchen i den tungeste gruppe: 40 procent af alle, der arbejder med produktion, oplyser, at den fysiske belastning gør, at de ikke kan arbejde videre.

Både i 2018 og 2020 var det ca. hver anden senior, der forventede at trække sig fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen. Omkring hver femte forventede at arbejde til efter folkepensionsalderen.