23. september 2021

8 meter højt papirklip i stål

Af: Jan Kristensen

Foto: Alex Tran

Kan man lave papirklip i stål?

Ja. NH Stål WaterCut har konverteret et værk fra papirklipperen Sonia Brandes til et otte meter højt værk i cortenstål i Dyrup Kirke på Fyn.

-I virkeligheden er er der jo bare tale om et tykt papirklip. Et meget tykt papirklip. Men smeden har formået at bevare magien og papirets fine sarthed, da mit klip blev skåret i stål. Det var et fint samarbejde.

Papirklipperen Sonia Brandes smiler tilfreds i Dyrup Kirke. Hun står og taler med Hanne og Mogens Nylev fra NH Stål WaterCut ved det imponerende kunstværk Livets Træ, som rejser sig 8,5 meter op ad klokketårnets væg inde i gulstenskirken.

Sonia har klippet i papir. Hanne og Mogens Nylev har fået skåret værket ud på værkstedet i deres virksomhed NH Stål WaterCut.

-Det var fascinerende at stå på værkstedet og se hvordan en skærer med vand, skar mit værk ud i stål. Det krævede et stort forarbejde af smeden, men magien er bevaret fra papir til stål. Det er så flot et resultat, siger Sonia Brandes og kigger begejstret op ad det rustfarvede kunstværk belagt med bladguld på udvalgte motiver.

Livets Træ

Værket beskriver legenden om livets træ. De perforerede stålplader lader de religiøse motiver komme til live. Der er både Adam og Eva i Paradisets have, Jesu korsfæstelse og mange dyr i værket, der er placeret på klokketårnet centralt i kirken.

På værkstedet i Vester Skerninge har Mads Nylev konverteret Sonia Brandes-klippet til et CAD-program, som maskinen fra Water Jet i Sverige kunne skære efter. Det lyder mere enkelt, end det viste sig at være. At konvertere et klip til en skærefil kræver mange, mange tilretninger.

-Et enkelt fnug på tegningen ville jo give en udskæring, som ikke er på det oprindelige klip. Der har været mange rettelser, men det lykkedes, siger Mads Nylev.

Glemte slangen

Kunstværket har været delt op i fem elementer, som til sidst blev boltet sammen til en enhed på kirkens væg. Pladerne fik lov at ruste, inden skæring. Men det var lidt spild- og ventetid. Skæreren vaskede hurtigt og effektivt den planlagte brune farve af, så oxideringen måtte gentages.

Undervejs i processen opdagede præsten i kirken også, at slangen i Paradisets have var blevet glemt. Det krævede lidt omklipning i et ark, men blev heldigvis opdaget inden skæring. Man skal lede lidt i kunstværket, men slangen er tilbage i Paradiset i Dyrup Kirke.

-Jeg er så glad for resultatet af dette værk. Det er det største, jeg nogensinde har lavet i stål. Den rødbrune farve på cortenstålet går utrolig godt sammen med den gule sten, som kirken er bygget af, siger Sonia Brandes, der gik blandt smedene hos NH Stål WaterCut og lagde bladguld på motiverne.

Den sjove opgave

For familien Nylev har der været mere fokus på oplevelsen end bundlinjen i dette møde imellem kunstner og smed. NH Stål WaterCut er klar til nye projekter.

-Mange af vores kolleger ville nok ryste på hovedet over de timer, vi lægger i sådan et projekt. Men det gør hverdagen lidt sjovere at samarbejde med kunstnere. Vi har gjort det før – og vi gør det gerne igen. Kun fantasien sætter grænser for, hvad vi kan skære med vand, siger Hanne Nylev.

 

Faktaboks:

Titel: Livets Træ

Skåret i 4 mm cortenstål

Højde 8,5 meter

Bredde 3,5 meter

Rustrød og belagt med bladguld

Står som en akse midt i kirkebygningen

Kan ses både fra kirkerum og kirkens centerrum