06. september 2021

Ambassadørbesøg hos smedemesteren

Af: Jan Kristensen

Foto: Jan Kristensen

Det er ikke hver dag, at en dansk smedemester har besøg fra de fine ambassader i København. Men det oplevede Palle Hansen fra Bakkely Smede og Maskinfabrik at få i Haslev, hvor den norske ambassadør Katja Nordgaard personligt mødte op for at se et unikt udviklet dansk køkken til arktiske egne.

Køkkenet er indbygget i to store containere bygget i aluminium. Containerne samles til et køkken, der er så stort og veludstyret, at det er certificeret til eksempelvis kokkelandskampe. Samtidig er det sikret imod Nordnorges arktiske temperaturer og vejrforhold.

Flyttes med snescooter

Derudover kan køkkenet flyttes rundt i Finmarken efter behov. Med aluminium som byggemateriale vejer hver container 1.250 kg. De kan derfor spændes efter en snescooter og flyttes rundt på de ski, der er monteret under bunden.

-Vi har brugt omkring 1.000 mandetimer på dette projekt. Der var så mange løsninger, der skulle opfindes eller laves. Men det er lykkedes, og vi kan optimere mange ting til de projekter, som vi forventer følger efter dette første projekt, siger Palle Hansen, indehaver af Bakkely Smede.

Der er 2.400 km fra Haslev til Finmarken, hvor køkkenet skal bruges i forbindelse med Samerne meget store telte med plads til op til 100 mennesker. Her skal der kokkereres på rensdyrkød fra Samerne egne dyr blandt andet med turister som målgruppe.

Opfinderen fra Haslev

Det er rensdyr-avlernes internationale organisation, ICR , der har givet ordren til et dansk samarbejde. Finansieringen kommer fra den norske stat, og derfor klippede ambassadøren snoren til projektet en fredag eftermiddag i Haslev

-Et spændende projekt, som der er lavet et flot håndværk i, sagde ambassadør Katja Nordgaard til smedemesteren og de ansatte fra Bakkely, der alle var med til indvielsen.

Containerne er tegnet af arkitekt Klaus Schmidt Hansen og med Søren Kühlwein Kristiansen med som udvikler på projektet. Begge har tætte forbindelser til Samerne og Nordnorge.

-Vi var ikke i tvivl om, at vi skulle bruge Palle til dette projekt. Han er sådan en opfinder-type, der skaber løsninger, når de skal bruges. Jeg samarbejder i forvejen med Palle om løbende opgaver på Brøndby Stadion, og Palle var frisk med det samme, da vi spurgte ham, siger arkitekt Klaus Schmidt Hansen.

Nye eksportopgaver

Efter de mange  timers forarbejde satser Bakkely Smede på flere opgaver til Samerne. Der er planer om transportable slagterier i samme typer containere. Kølecontainere er også en mulighed. Endelig kan containerne også bruges til transportable overnatningsmuligheder.

-Det er første gang, at jeg har lavet noget, der skulle ud fra Sjælland. Nu har vi fået en masse erfaringer. Måske kan der komme opgaver til russiske kunder på de samme containere? Der er mange mulighed, siger Palle Hansen.

Afgang imod polarcirklen

Smedemesteren og en af hans svende på projektet, Kaj Johansen, holdt i hver sin ende af den snor, som ambassadøren klippede ved indvielsen i røg og damp fra det klassiske samer-bål foran de topmoderne køkken-containere.

Dagen efter indvielsen blev de to containere sat på hver sin trailer og startede rejsen 2.400 km imod nord til målet i Finmarken.