24. maj 2020

Coronakrisen er blevet hverdag

Af: Michael Degn Christensen

-Virksomhederne i metalbranchen og installation er stadig ramt på omsætningen. Det ser ikke ud til, at coronakrisen klinger af foreløbig. Den er blevet hverdag. Det viser en medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Faldende omsætning er stadig i høj grad en del af virkeligheden blandt virksomhederne i installations- og metalbranchen. En situation, kun de færreste tror vil rette sig den nærmeste fremtid. Det er en af konklusionerne i en ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Mere end hver femte af de medlemsvirksomheder, der har oplevet en nedgang i omsætningen, forventer eksempelvis, at der går op mod et år, før omsætningen er tilbage på niveau. Det er cirka en fordobling i forhold til situationen i krisens første dage i marts. Dengang forventede flertallet af virksomhederne, at coronakrisen var et forbigående dyk i omsætningen, som ville være tilbage i gear igen i løbet af et kvartal – og allersenest i løbet af et halvt år.

”Efter det første spontane chok er krisen blevet til dagligdag, og nu begynder vi at se de mere langsigtede konsekvenser,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”Uanset om man er i en branche, der blev akut ramt eller ej, så går ingen helt fri af krisen. I installationsbranchen mærker vi nok mere de langsigtede konsekvenser, og derfor er der behov for at se på hjælpepakkerne, så man får en gradvis udfasning af hjælpepakkerne, som samtidig sætter tryk på den grønne omstilling,” siger Troels Blicher Danielsen.

Han understreger, at det dybest set kræver tillid at få de økonomiske hjul til at snurre igen – ikke mindst hos forbrugerne.

”Danskerne må ikke være nervøse for deres investeringer i eksempelvis en ny varmepumpe til huset. Her er håndværkerfradraget en mulig løsning, hvis den justeres, så man som privatperson kan opspare ubrugte fradrag fra år til år og på den måde få råd til større investeringer,” siger Troels Blicher Danielsen.

Han efterlyser desuden, at fradraget udvides, så det også kan bruges til at dække materialer og ikke, som i dag, kun håndværkernes arbejdsløn.

Medlemsundersøgelsen viser også, at fire ud fem metal- og installationsvirksomheder på nuværende tidspunkt ikke forventer fyringer i den nærmeste fremtid.