08. februar 2021

Coronakrisen har ramt fire ud af ti metalvirksomheder

Af: Michael Degn

Flertallet af metalvirksomhederne har klaret sig nådigt igennem coronaens kriseår, viser medlemsundersøgelse. Fire ud af ti er dog ramt på omsætningen.

Efter knap et år i coronakrisens tegn kan flertallet af metalvirksomhederne se tilbage på en hæderlig omsætning. Når det er sagt, så vurderer fire ud af ti, at 2020 var værre end 2019, viser ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det er flere end i installationsbranchen, hvor kun 28 procent er ramt negativt på omsætningen.

– Det bekræfter det billede, vi har haft af udviklingen i løbet af året. Det er meget positivt, at virksomhederne overvejende er sluppet godt igennem på trods af coronakrisen. For metalvirksomhederne gælder det dog, at de er meget afhængige af udviklingen uden for landets grænser, og når der ikke er samme aktivitet, så er der heller ikke den samme efterspørgsel på deres produkter, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne (billedet).

48 procent af metalvirksomhederne mener, at situationen har været uændret, mens godt 12 procent svarer, at de har oplevet fremgang i forhold til året forinden.

Holder fast i medarbejderne
Selvom knap 40 procent af metalvirksomhederne har oplevet et omsætningsfald i 2020, så har det langtfra fået dem til at gribe til fyresedlerne. Næsten 84 procent af virksomhederne har valgt at beholde medarbejderne, hvilket ifølge cheføkonomen skal ses i lyset af den midlertidighed, der har præget 2020. Derudover er dyrt at ansætte nye medarbejdere.

– Medarbejderne er det vigtigste råstof, og virksomhederne vil gerne strække sig langt for at holde på de gode medarbejdere. Samtidig skal man huske på, at virksomhederne hele tiden har haft en forventning om, at der lige om lidt kom gang i den igen. Havde de vidst allerede i april, hvordan året kom til at udvikle sig, så havde flere nok været nødt til at opsige medarbejdere, siger Maria Schougaard Berntsen.

Undersøgelser viser samtidig, at nedgangen i omsætning primært kan spores tilbage til en manglende efterspørgsel hos andre virksomheder, der normalt aftager produkterne. Her har mere end hver tredje virksomhed oplevet et fald, hvilket er markant mindre end andre kundesegmenter. Og den situation må virksomhederne formentlig forvente et stykke ud i fremtiden.

– Der er en forventning til en stigning i den danske økonomi, som også er drevet af udviklingen i industrien. Vi har derfor en forventning om, at det går den rigtige vej, men det er ikke sådan, at det brager afsted fra den 1. februar – tværtimod kan vi risikere en lille nedgang i starten af året, siger Maria Schougaard Berntsen.

210 metalvirksomheder har deltaget i medlemsundersøgelsen, og svarene er indsamlet i begyndelsen af november 2020.