24. april 2021

Eksportvirksomheder mere optimistiske

 

250 eksportvirksomheder står bag den aktuelle barometermåling. 50 er neutral på barometeret. Over 50 er således positive forventninger – under 50 er negative. Jyske Bank og Danish Export Association står bag eksportbarometeret, som laves hvert kvartal.

Af Maria Schougaard Berntsen,

cheføkonom,

TEKNIQ Arbejdsgiverne

 

De danske eksportvirksomheder er mere optimistiske for de kommende måneder, end de var i sidste kvartal. Eksportbarometeret stiger i første kvartal 2021, hvor indekset samlet set lander på 60, hvilket er 10 point over en neutral besvarelse på 50.

Optimismen er et udtryk for større positiv forventning til den nuværende situation og fremtiden. Eksportvirksomhederne er blevet optimistiske på tre fronter; for det første vurderer de, at eksportordrebeholdningen er større nu end for 3 måneder siden. For det andet vurderer de, at væksten i eksportordrer vil være stigende de kommende måneder. Og for det tredje forventer de en fremgang i virksomhedens eksportandel sammenlignet med tidligere, samt at adgangen til eksportmarkeder lettes i den nærmeste fremtid.

Indekset for første kvartal 2021 er 7 point højere end i 4. kvartal 2020. Virksomhederne er altså mere optimistiske i forhold til eksportmarkedet end tidligere. Trods krisen fortsat har gjort indhug i det danske samfund og omverdenen, er der nu fremlagt en vaccinationsplan, indført et coronapas og finansministeriet har fremlagt positive forventninger for 2021 og 2022. Det bidrager alt sammen til et mere positivt syn på de kommende måneder.

Trods en øget optimisme om økonomien, er corona-restriktionerne stadig den største barriere for eksportvirksomhederne. Hele 80 % af virksomhederne forventer, at netop restriktionerne vil påvirke eksportmulighederne de kommende tre måneder. Og oveni forventer 45 %, at den afledte adfærdsændring pga. smittefare også påvirker eksportmuligheder. Dermed er der stadig malurt i bægeret.

Adgangen til eksportmarkeder er fortsat ikke tilbage til normalen, og knap 60 % af eksportvirksomheder forventer, at deres rejseaktiviteter efter corona vil være lavere end før corona. Og her er særligt Brexit en begrænsning. Englænderne og EU er kommet til enighed om en aftale, og et ”no-deal” scenarie er undveget. Det betyder handel uden told og kvoter er muligt, men eksportvirksomhederne kan stadig se frem til skærpede papirgang, grænsekontrol og certifikater. Besvarelserne viser derfor også, at Brexit fortsat forventes at påvirke eksporten negativt.

Men også på den udenlandske scene er det lidt fremgang. 62 % af toplederne forventer stadig, at eksporten forbedres efter Joe Biden vandt valget over Trump. Det er nær uændret siden sidste eksportbarometer.