18. november 2020

Færre lærlinge inden for smede og industriteknikere

Folketingets lærlingepakke har ikke været nok til at hjælpe industriuddannelserne op på samme niveau for antallet af nye lærlinge som sidste år. Eksempelvis viser de nye tal et fald på 7,5 procent for smede og 10,5 procent for industriteknikere.

-Det er lykkedes at indhente en del af faldet fra starten af coronakrisen – men altså langt fra det hele. Det er også helt naturligt med tanke på, at dansk industri stadig er ramt af produktionsnedgang og fortsat ikke er kommet helt op i gear endnu, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Mange industrivirksomheder baserer en stor del af deres omsætning på eksport, og her er markedet præget af en stor usikkerhed, og så længe der er problemer med at have nok arbejde til medarbejderne, ja så holder man naturligvis igen i forhold til at ansætte flere lærlinge. Det er en udvikling, vi formentlig først for alvor vil se vende, når kunderne vender tilbage, og eksportmarkederne for alvor tør op igen, forudser Tina Voldby.

Til trods for virusudbrud og delvise nedlukninger af Danmark, er det lykkedes for el- og vvs-installationsbranchen at holde fast i de senere års positive udvikling, når det gælder om at åbne dørene for et stigende antal lærlinge.

I årets første tre kvartaler er antallet af indgåede uddannelsesaftaler således ifølge nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet steget med sammenlagt 14,6 procent i forhold til samme periode året før – 11,7 procent for elektrikere og 22,1 procent for vvs-energispecialister.