28. juni 2021

Færre udenlandske medarbejdere under corona

Hver fjerde virksomhed blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes metalvirksomheder har helt aktuelt forgæves forsøgt at rekruttere. Udenlandsk arbejdskraft har tidligere været en vigtig kilde til at fylde tomrummet og afbøde manglen på faglært arbejdskraft, men det halter her i slutningen af pandemien.

Arbejdskraftundersøgelsen blandt medlemmerne viser, at antallet af virksomheder med udenlandsk arbejdskraft med ordinær ansættelse er faldet fra 19 til 12 procent.

I dag bruger seks procent af medlemmerne udenlandske vikarer og underleverandører. Tidligere var dette tal helt op på 19 procent.

-Det er en bekymrede udvikling. Coronakrisen og de lukkede grænser har haft den konsekvens, at færre krydser grænsen til Danmark for at arbejde i dag end tidligere. Det gælder også for resten af arbejdsmarkedet. Vi håber, at denne reserve af arbejdskraft hurtigt vender tilbage til vores virksomheder – og dermed sikrer muligheden for vækst, siger cheføkonom Maria Schougaard Berntsen.

Grænsegængere

Dansk Arbejdsgiverforening har også undersøgt tilstedeværelsen af udenlandsk arbejdskraft. Analysen herfra peger også på, at netop østeuropæerne blev hjemme under krisen. Det vil sige, at de såkaldte grænsegængere forlod jobbet i Danmark i akt med at det blev mere besværligt at pendle over Europas grænser.

-Vi håber, at hele situationen normaliseres i de kommende måneder, efter at grænserne igen er åbne, siger Maria Schougaard Berntsen.