16. august 2021

Farlig cocktail truer opsvinget og den grønne omstilling

Af: Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne

Mangel på råvarer, stigende behov for faglærte med grønne kompetencer og stigende lønninger særligt i byggebranchen risikerer at lægge en kraftig dæmper på væksten. Det vil især gå ud over den grønne omstilling.

Knap halvdelen af de danske virksomheder i industrien og installationsbranchen oplever nu mangel på arbejdskraft. Samtidig er lønningerne i bygge- og anlægsbranchen steget med 4 procent siden sidste år, hvilket er den højeste årsstigning siden 2009. Det viser netop offentliggjorte tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, som dog fremhæver, at coronapandemien påvirker tallene.

Der er derfor mere end nogensinde brug for faglært arbejdskraft, og virksomhederne kæmper om de gode medarbejdere. Vores virksomheder spiller en helt central rolle i den grønne omstilling, og behovet for grønne kompetencer vil række langt ind i fremtiden.

Samtidig er priserne på råvarer steget markant siden coronakrisen – i nogle tilfælde helt op mod 40 procent. Ligeledes er priserne på fragt mangedoblet, og leveringstiden er markant forlænget. Det betyder, at der opstår en mangelsituation hos virksomheder, som har brug for materialer fx til at installere og producere grønne løsninger som varmepumper.

Med de høje materialepriser og lange leveringstider har virksomhederne ikke råd til at have varerne liggende på lager og vente på, at der er ledige medarbejdere til at løse opgaven.

Stigende priser, mangel på materialer og stigende behov for faglærte kan blive en farlig cocktail, som i sidste ende ikke kun truer det opsving, der skal trække os ud af coronakrisens skygger, men også den grønne omstilling.

Derfor er der behov for nye, gennemgribende reformer på arbejdsmarkedet, som kan være med til at sikre arbejdskraft både nu og i fremtiden.

Ifølge vores vurderinger i TEKNIQ Arbejdsgiverne er der blandt andet brug for at styrke tilgangen til de tekniske erhvervsuddannelser, kvaliteten af uddannelserne skal forbedres, det skal gøres billigere at uddanne faglærte, og der skal være nemmere adgang til kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.