14. februar 2021

Fransk genopretning åbner eksportmuligheder

Af: Jan Kristensen

10 milliarder i statsstøtte til grøn omstilling gør Frankrig til et meget interessant marked for den danske energisektor. Ambassaden i Paris har undersøgt markedet og Trade Council Paris står klar på ambassaden for at hjælpe danske energi-virksomheder med eksport til Frankrig.

– Der er store muligheder for dansk-fransk samarbejde inden for Frankrigs bæredygtige omstilling. Franske virksomheder kan nyde godt af danske virksomheders knowhow og erfaringer med den grønne omstilling. Og de danske virksomheder kan få mulighed for at samarbejde med nogle af de helt store franske spillere på det globale marked, siger Michael Starbæk Christensen, Danmarks ambassadør i Frankrig.

Rapporten giver et konkret overblik over mulighederne i de tre sektorer, hvor danske virksomheder er på forkant, eller hvor Danmark har en strategisk interesse i udviklingen af produkter og processer, der kan imødekomme den franske efterspørgsel.

Der afsættes 6,7 milliarder euro til energieffektivisering af franske bygninger. Til dekarbonisering af landets industri er der afsat 1,2 milliarder euro. Og til at sætte skub i udviklingen af en ny, grøn hydrogenøkonomi frigives 2 milliarder euro.

Danske virksomheder kan få hjælp

Konsulenthusets analyse giver indsigt i mulighederne for danske virksomheder i Frankrig med et overblik over landets finansieringsprogrammer og de forskellige projekttyper.

– Frankrig ønsker at gå forrest i Europa med den grønne omstilling til en ressourceeffektiv lavemissionsøkonomi med færre drivhusgasser. Så udover genopretningspakken er der en positiv indstilling hos banker, investorer og offentlige aktører til at hjælpe offentlige institutioner og virksomheder på vej med klimavenlig, lavemissions modernisering, siger Guillaume Neveux, der har undersøgt markedet for ambassaden via konsulenthuset I-Care & Consult.

Udenrigsministeriet og de danske ambassader har under coronakrisen stort fokus på at holde hånden under dansk eksport og virksomhedernes engagement rundt om i verden, der er en vigtig kilde til Danmarks velstand.     

Den franske genopretningspakke er et økonomisk boost mod de franske klimamål og i disse år samtidig en chance for danske virksomheder til at positionere sig på det franske marked og sikre sig en bæredygtig plads langt efter 2022.

FAKTA

  • Frankrigs genopretningspakke er på 100 milliarder euro. EU’s største målt i BNP.
  • 6,7 milliarder euro bliver brugt til energieffektivisering af bygninger.
  • 1,2 milliarder euro til dekarbonisering af industrien.
  • 2 milliarder euro til udviklingen af hydrogen.
  • Trade Council Paris på ambassaden hjælper danske virksomheder med eksport til Frankrig.
  • Udenrigsministeriet og danske ambassader har under coronakrisen særligt fokus på at understøtte dansk eksport.