06. april 2021

Genåbning: Lærlinge er bagud på håndværk

Det var med både sprit, tests og afstand i fokus, da erhvervsskolerne igen åbnede dørene for deres elever tirsdag efter påske.. Eleverne har været hjemsendt siden december sidste år, og den fysiske undervisning er derfor længe ventet. Det er gået ud over det håndværksmæssige i uddannelsen, slår uddannelsesleder på smedeuddannelsen hos Mercantec i Viborg, Nis Schroll, fast.

-Vi har jo haft en masse elever, der har været hjemme i lang tid, så vi vil rigtig gerne have, at de kommer ind og får brugt deres hænder. Men samtidig er vi jo også livrædde for det, så vi er helt oppe på tæerne, når det kommer til at holde afstand, at spritte hænder og at teste. Vi skal selv til at teste, så fokus er selvfølgelig, at der ikke sker noget alvorligt, men at vi samtidig kan lære eleverne noget, siger uddannelseslederen.

Selvom onlineundervisningen har mødt meget kritik, er Nis Schroll positivt overrasket over, hvor godt eleverne har håndteret det. Han understreger dog, at der altid vil være visse ting, onlineundervisningen ikke kan.

-Det har egentlig fungeret fantastisk i forhold til, hvad vi frygtede. Der er rigtig mange elever, der synes, at det er fungeret meget godt. Men de savner jo deres fag og at anvende hænderne. Det er sgu sværere at indstille en motor på computeren uden at have det i hænderne. Det er jo gået ud over det faglige i form af det håndværksmæssige.

Nis Schroll ser derfor frem til igen at modtage eleverne på smedeuddannelsen, og har en klar plan for, hvad der skal prioriteres, når gangene på Mercantec igen er fyldte med liv.

-Når eleverne kommer ind nu, får de alt det håndværksmæssige, vi kan give dem. Dermed ikke sagt at vi skruer ned for de andre fag, men vi forsøger at lægge tingene sådan, at når de er ude på skolen, så er det håndværket, der er i fokus.

Schroll håber ikke, at hjemmeundervisningen har påvirket skolens elever alt for meget.

-Der er jo ingen tvivl om, at der er et socialt aspekt, der gør, at det har været svært for eleverne. Når de kommer ud på tredje, fjerde måned foran computeren, så savner de selvfølgelig nogle kammerater. Der er uden tvivl noget, der skal hentes ind der.

Regeringens fortsatte plan er som udgangspunkt, at erhvervsskolerne vil være i stand til at genåbne fuldstændigt, når man har gennemført vaccinationen af de ældste og mest sårbare borgere samt borgere over 50 år.