17. maj 2021

Giv rødderne en chance

Gå altid efter den bedste kandidat til jobbet.

Det gælder, uanset om der skal ansættes en ny leder eller en ny lærling. Men ingen regler uden undtagelser. I dette magasin fortæller lærlingen Niclas, hvordan læretiden på virksomheden Hydra-Comp i Skive og opholdet på erhvervsskolen var med til at trække ham ud af et længere misbrug og dårligt selskab.

Rent faktisk rettede Nicholas sig så meget, at han lavede en svendeprøve til et 12-tal og nu er indstillet som kandidat til Metalindustriens Lærlingepris 2021. Det er den unge mands egen fortjeneste.

Men en stor del af æren tilfalder også Hydra-Comp, hvor ledelse og kolleger ude på gulvet med åbent sind tog imod og hjalp et ungt menneske videre til en bedre tilværelse med gode råd og krav. Nu er den tidligere rod blevet en dygtig kollega med sin færdige uddannelse til industritekniker.

Det kan lade sig gøre i andre virksomheder, hvis alle parter spiller med åbne kort, når der ansættes nye lærlinge. For det stiller krav til en virksomhed at hjælpe en udfordret ung igennem. Erhvervsskolen og den unge selv skal lægge kortene på bordet over for lærepladsen. Og så skal der være hjælp at hente for virksomheden hos erhvervsskolen, når udfordringerne tårner sig op.

Til gengæld kan virksomhederne få loyale lærlinge og måske nye medarbejdere på sigt. Rødder skal ofte blot vandes – så blomstrer de menneskeligt og fagligt.

Læs tema om emnet rødder i denne udgave af Industri & Teknik. Interviews med flere virksomheder viser, hvor meget social rummelighed, der er i metalbranchen.

Troels Blicher Danielsen

Adm. direktør

TEKNIQ Arbejdsgiverne