01. marts 2021

Høje stålpriser udskyder ordrer

Af: Jan Kristensen

Foto: Jan Kristensen

Hos SteelXperts i Holstebro har det seneste års høje stålpriser fået konsekvenser på flere områder. Et eksempel er en fast produktion af tanke i sort stål. Tidligere lå ordrerne til en fast kunde på 20 stk. ad gangen. Nu bliver produktionen indstillet til efter sommerferien.

-Vi har aftalt at afvente en normalisering af markedet og priserne. Vores kunde har ikke et stort behov for tankene lige nu, så vi satser på et prisfald senere på året på stålpriserne. De skal gerne falde et sted imellem 25 og 40 procent, før vi går i gang igen, siger direktør Torben Smidstrup.

SteelXperts har i hele foråret haft god beskæftigelse, så udsætning af tank-ordren får som sådan ikke konsekvenser for medarbejderne. SteelXperts har flere kunder inden for fødevarerindustrien. Priserne på rustfrit er også stigende.

-Vi kan for tiden kun få dagspriser på rustfrit stål på grund af de svingende priser. Kineserne leverer ikke til markedet for tiden, og der er ikke meget på lager. Det er lidt som at handle på børsen fra dag til dag. Man kan godt have en mistanke om, at de europæiske producenter udnytter situationen, siger Smidstrup.

Sammen med store kunder forsøger han derfor at lave aftaler om at hjemkøbe materialer på forhånd, så pris og leverance er sikret i en usikker tid for både kunden og producenten.

Betonbranchen

Hos Uni-Tek i Randers indkøbes der omkring 600 tons stål om året til produktionen, der især går til beslag og elementer til betonbranchen i Danmark.

– Vi har oplevet nogle prisstigninger, som ikke har kunnet lægges oven i priser på kontraktaftaler. Men derudover synes jeg faktisk, at betonvarefabrikkerne har været lydhøre over for stigninger på stål. De følger også selv markedet, siger direktør Lars Nielsen.