14. september 2020

Kæmpe afgift for haveaffald i firmabilen

Af: Jan Kristensen

Foto: Motorstyrelsen

Den tid er forbi, hvor man blot kunne smide værktøjskassen bag i firmaets gulpladebil, når man lige skulle ud med 10 sække hækaffald eller flytte en af børnene på kollegium i nærmeste storby. Firmaets gulpladebil må ikke bruges til privat kørsel i fritiden, så dit værktøj er ikke gyldig dokumentation, hvis politiet, Motorstyrelsen eller Toldstyrelsen vinker dig ind til siden i en kontrolaktion.

Og regningen i form af opkrævet afgifter flere år tilbage vil hurtigt ligge på 10.000 kr. og opefter.

-Det er i almindelighed en god ide altid at have sin værktøjskasse med. Men værktøj er alene ikke en dokumentation. Vi oplever ofte, at sagen er oplagt. Det kan være en sag, hvor datteren og hendes flyttegods også er med i firmabilen. Eller en bil, hvor værktøjskassen ligger nede under poser med weekendens haveaffald, siger konstitueret direktør Jørgen Rasmussen, Motorstyrelsen.

Dokumentation, tak

I mere tvivlsomme sager beder myndighederne om dokumentation ved kontrollen. Dokumentation kan være en ordreseddel, en mail eller en anden form for plausibel dokumentation for, hvorfor man kører rundt i en gulpladebil søndag formiddag.

-Men vi vil gerne undgå at spilde både virksomheders og vores egen tid på meget tvivlsomme sager. I stedet vælger vi at vejlede om muligheden for dagsbeviser, når vi har stoppet en bil. Og så giver det også en præventiv effekt på de fleste at blive stoppet, siger Jørgen Rasmussen.

Dagsbevis på mobilen

Men der findes en effektiv og enkel måde at undgå en barsk afgift for den private kørsel: Køb et dagsbevis hos Motorstyrelsen. Det kan ske online via web eller endnu nemmere via app’en ”Dagsbevis”, som man bare kan hente ned på sin smartphone.

20 dage om året kan man maksimalt købe dagsbevis til. Prisen er enten 185 kr eller 225 kr. afhængig af, om der er trukket momsbeløb eller ej.

-Dagsbeviser er en god mulighed for dem, der måske kun har brug for en lidt større bil en gang imellem, eller for dem, der måske slet ikke har egen bil. Og vi er glade for at se, at flere og flere tager vores app til sig og benytter den til at købe dagsbeviser, siger Jørgen Rasmussen fra Motorstyrelsen.

App er populær

De seneste år har flere og flere købt dagsbeviser. I 2019 blev der købt beviser til mere end 89.000 dage. Det er 17 procent flere end i 2018 og tæt på dobbelt så mange som i 2015. Langt de fleste køber dagsbeviset via app’en.

Læs mere her: skat.dk/dagsbevis

 

Eksempel: Når virksomhedsejeren kører

Hvis en borger med en enkeltmandsvirksomhed kører privat i en gulpladebil, opkræves der som udgangspunkt privatbenyttelsesafgift tre år tilbage. Hvis anskaffelsesdatoen for køretøjet er under tre år, opkræves der privatbenyttelsesafgift tilbage til anskaffelsesdatoen.

Eksempel: Et køretøj, der er indregistreret den 26. april 2017 med en vægt på max. 3 tons, stoppes den 2. februar 2020. Der opkræves i alt 9.293 kr. i privatbenyttelsesafgift for de tre år.

 

Eksempel: Når en ansat kører

Hvis en ansat i en virksomhed kører privat i en gulpladebil, opkræves der privatbenyttelsesafgift tilbage til rådighedsdatoen. Det vil sige den dato, som føreren har fået stillet køretøjet til rådighed.

Eksempel: Et køretøj med en vægt på 3,5 tons stoppes den 24. februar 2020. Føreren af køretøjet har haft råderet siden den 28. februar 2019. Der opkræves privatbenyttelsesafgift fra råderetsdatoen 28. februar 2019 til indeværende afgiftsperiodes slutdato den 31. juli 2020. Der opkræves 13.170 kr. i privatbenyttelsesafgift.