29. november 2020

Ledelse og medarbejdere ned i løn i starten af krisen

Af: Jan Kristensen

Foto: Jan Kristensen

KP Components i Spjald blev hårdt ramt på eksporten i corona-epidemiens start i marts. Fordeling og nedskæring blev overvejet. Men statens fleksible lønkompensation blev et effektivt værktøj til at fastholde de næsten 250 specialiserede medarbejdere. KP Components leverer til hydraulik-producenter på verdensmarkedet.

Både ledelsen og medarbejdere støttede desuden planen med en lønnedgang frem til sommeren, hvor markedet nærmede sig et normalt niveau.

-Vi lykkedes med at fastholde vores specialiserede medarbejdere med denne plan. Nogle enkelte danske og udenlandske medarbejdere har valgt at stoppe, men vi er i dag blot 11 færre end ved krisens start. Det er helt afgørende for vores virksomhed, hvor det kræver måneders oplæring at lære produktionen, siger HR-manager Annette Mosegaard.

Ledelsen ned i løn

Ledelsen gik forrest i lønnedgangen med 10 procent. Samme nedgang fik de medarbejdere, der kunne gå hjemme med lønkompensation og oppebære deres indkomst. Uberørte medarbejdere i Spjald gik fem procent ned frem til sommeren, hvor lønaftalen stoppede.

Ordrenedgangen har ramt meget forskelligt i produktionen hos KP Components, hvis produktion er baseret på avancerede CNC-maskiner. En enkelt produktionscelle kan have ordrer i en periode – og senere kan ordrerne falde væk, og man må lukke ned og sende medarbejdere hjem. Det har betydet omfattende planlægning at styre de løbende tilretninger.

Lønkompensation

Lønkompensationen har været benyttet både i forhold til medarbejdere i administration og produktion fra den 6. april og frem til udløb i august. HR-manageren var også startet på forarbejdet til en plan om uddannelser og kurser for berørte medarbejdere. Den er p.t. på hold grundet en vis bedring i markedet, hvilket har betydet, at alle medarbejderne nu arbejder på fabrikken i Vestjylland.

-Nu afventer vi med stor spænding, hvad der sker på markederne ude i verden med efterårets smittespredning. Her kunne uddannelse komme i spil, hvis vi bliver ramt på ordrerne igen, siger Annette Mosegaard.

Stor eksport

KP Components har over 60 procent af produktionen til eksport – og med den indirekte eksport er andelen oppe på 95 procent. De store kunder er koncerner som Danfoss, Parker Hannifin, Bosch Rexroth og Hydac. Virksomheden har datterselskaber i Sverige og USA og råder samlet over 170 CNC-maskiner i selskaberne.