22. marts 2021

Manglende CE-kontrol skaber unfair konkurrence

Markedskontrol af CE-mærkede stålprodukter til danske byggerier har stort set været fraværende siden 2017.

Der har blot været to kontroller på fire år viser en undersøgelse, som redaktionen på vores magasin har lavet til tema-artikler om den certificeringsordning, som 6-700 virksomheder leverer efter. Det er et problem!

For det første er det problem, fordi det giver unfair konkurrence. Det koster tid og penge at blive certificeret. Det koster tid hver dag at dokumentere og følge regler. Det koster at blive løbende auditeret. De udgifter sparer de snydere, der har kunnet levere i årevis uden reel risiko for at blive afsløret.

Det er også et problem for sikkerheden i dansk byggeri. Det er en god grund til, at alle bærende stålprodukter til byggeri skal certificeres. Det skal sikre, at byggerierne kan bære og holde mange år frem i tiden. Og certificeringen skal sikre, at årsagen kan spores, hvis ulykken sker.

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder vi os over, at Sikkerhedsstyrelsen nu endelig i 2021 laver en egentlig kontrol af 20 firmaer. Men det var også på tide. Vi har en klar opfordring til Sikkerhedsstyrelsen: Lad der aldrig gå fire år igen uden reel kontrol.

De seriøse virksomheder inden for stålprodukter til byggeri ønsker en effektiv, løbende kontrol. Nogle virksomheder har måttet ty til anmeldelser af konkurrenter for at stoppe snyd. Det bør ikke være nødvendigt.

Læs det store tema om CE-mærkning efter EN1090