31. maj 2021

Matematik på maskinfabrikken

Af: Jan Kristensen

I Faaborg-Midtfyn Kommune er en maskinfabrik, en Brugs, et VVS-firma, en bilforhandler og en efterskole nogle af de forskellige virksomheder og arbejdspladser, der modtager virksomhedsbesøg fra skoleklasser med ”erhvervsrygsækken” på ryggen.

Målet med besøget er at introducere eleverne til erhvervslivet og de erhvervsuddannelser, der ikke nødvendigvis starter med en gymnasie-uddannelse. Samtidigt har indsatsen til formål at give eleverne en bedre forståelse for matematik og naturfag via virksomhedsbesøgene.

”Erhvervsrygsækken” indeholder hele det koncept, der skal gøre det nemt for virksomheden at deltage og udvikle nogle opgaver, hvor eleverne eksempelvis kan anvende den matematik, de sidder og lærer hjemme i klasselokalet.

Super mulighed

-Dette samarbejde giver os som virksomhed mulighed for at få besøg af nogle unge mennesker, som så kan få et førstehåndsindtryk af, hvad det vil sige at være smed eller industritekniker. Og selv om det måske kun er to eller måske tre ud af en klasse på 25 elever, hvor vi får vakt deres interesse for at blive smed eller industritekniker, så er det jo også bare super i en tid, hvor den gamle ”erhvervspraktik” ikke længere findes, siger direktør Fleming Frederiksen fra Svend Frederiksen Maskinfabrik.

Under besøget er der defineret en række opgaver, hvor eleverne skal regne på realistiske opgaver. Millimeter, centimeter og grader kommer pludselig til gavn, når der skal regnes på et rør, der skal bukkes. Men opgaven er også at åbne en bredere interesse for erhvervsuddannelser med besøgene.

Matematik i praksis

-De fleste elever bliver jo vildt overraskede over, hvor meget matematik vi bruger hver eneste dag. De bliver også overraskede over, hvor meget vi arbejder med computere og programmering på en maskinfabrik. Og så bliver eleverne overraskede over, at der jo egentlig er ganske rent og pænt hos os, siger Fleming Frederiksen.

Hvis der samlet set er en 6-7 stykker ud af de 25 elever, der efterfølgende vil føle sig mere sikker på at vælge en erhvervsuddannelse i stedet for at følges med alle vennerne hen på det nærmeste gymnasium, så er direktøren godt tilfreds med udbyttet.

-De elever, der føler sig overbevist om, at de skal på gymnasiet eller på handelsskole, kan også have god gavn af at have fået en større forståelse for, hvad der foregår ude i en virksomhed som vores.

22 nye virksomheder

I alt 15 folkeskoler og 26 virksomheder er netop nu med i samarbejdet. 22 nye virksomheder er på vej ind i samarbejdet. Hver virksomhed får et enkelt besøg om året, så belastningen ikke bliver for stor. Derfor skal der engageres en del virksomheder i projektet, som netop er blevet tildelt undervisningsministeriets Falkepris.

Ministeren roser

-Det er en bunden opgave, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Dels fordi vi ved, at det langt fra er alle unge, der trives bedst på en klassisk gymnasieuddannelse. Dels fordi vi mangler faglærte. Derfor glæder det mig at se, at kommuner som Faaborg-Midtfyn har taget udfordringen op og fundet kreative løsninger. Det vil jeg gerne sige stort tak for. Jeg håber, løsninger som Erhvervsrygsækken vil sprede sig som ringe i vandet og inspirere nabokommunerne, udtalte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ved prisuddelingen.

Faktaboks Falkeprisen

Falkeprisen tildeles en kommune, der har gjort en særlig indsats for at øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Ministeriet lægger vægt på, at den særlige indsats er relevant for unge, der søger ind på en ungdomsuddannelse direkte efter grundskolen, at indsatsen har potentiale for udvikling og udbredelse, og at indsatsen vurderes at have bidraget til at øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Prisen består i æren og et diplom.