15. april 2021

Metal-ledighed som før Corona

Ledigheden blandt Metals medlemmer er tilbage på samme lave niveau som før Corona væltede verden i marts sidste år. Ledigheden blandt smede og industriteknikere i fagforeningen Dansk Metal er nede på 3,7 procent og det tyder på en god ordresituation og en solid drift i de danske metalvirksomheder.

-Det er meget positivt, at metalvirksomhederne overordnet set er tilbage på en beskæftigelse, der er på niveau med tiden før Corona. Rigtig mange virksomheder har formået at komme igennem en pandemi, samtidig med at de har fastholdt eller øget beskæftigelsen. På den anden side ved vi også, at der er mange virksomheder, som er meget hårdt ramt. Fremgangen bygger på meget skæve fordelinger. Når vi ser længere frem på året, så kan et skår i glæden blive, at virksomhedernes vækst bliver stoppet, fordi de ikke kan finde flere kvalificerede medarbejdere.

Det siger chefkonsulent Alexander Severinsen Ulrich fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Den laveste ledighed opgør Dansk Metal i Midtjylland, som i marts er nede på 3 procent. Nordjylland har den højeste ledighed med 5,2 procent.

–  Såfremt industrien i Danmark skal forblive konkurrencedygtig, er det afgørende, at der bliver uddannet flere faglærte. Såfremt efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft ikke bliver mødt, så står Danmark til lavere produktivitet, vækst og penge til velfærd, siger Dansk Metals cheføkonom Thomas Søby i en pressemeddelelse om de positive ledighedstal.

TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder har påtaget sig dette ansvar. Antallet af lærlinge er i Corona-året øget i 2020 i forhold til året før. Sammenlagt for de fire centrale uddannelser, der samlet står for over 95 procent af metalbranchens lærlinge (smede, industriteknikere, skibsmontører og landbrugs- og entreprenørmaskinuddannelsen), er der blevet indgået ni procent flere uddannelsesaftaler i 2020. I den samlede danske metalbranche er antallet faldet med tre procent.