19. marts 2020

Metalvirksomheder med hårde tiltag imod Corona

Af: Jan Kristensen

Foto: Jan Kristensen

 

Hver anden stol er taget ud af kantinen. Samtlige kontoransatte er sendt på hjemmearbejde. På væggene hænger der stærke opfordringer til at holde afstand og vaske hænder i dagligdagen.

På mange måder er det blevet meget tydeligt i mange danske metalvirksomheder, at Corona også har forandret arbejdsdagen.

Hos Aquagain i Brørup i Sydjylland arbejder 15 kontoransatte nu primært hjemme. Eneste aftale er, at de skal møde frem om morgenen og sikre en udprintning og overlevering til produktionen af det materiale, der skal produceres ud fra.

-Ellers er det alene mig, min kone og så en elev, der er tilbage på kontoret. Så Corona er meget tydelig i administrationen, siger Aslak Skjøth, der har 55-60 mand tilknyttet i virksomheden.

I produktionen spiser de to værksteder – sort stål og rustfrit – nu på hver sin tid for ikke at komme for tæt på hinanden. Til sidste spiser de folk fra administrationen, der måtte være til stede. De udgående montører, der typisk arbejder på vandværker og rensningsanlæg, går ofte for sig selv i makkerpar på anlæggene, så de ikke er tæt på mange andre.

-Jeg har indkaldt alle til møde mandag morgen klokken 6.00 til en orientering. Så må vi se, om det hele er stukket af, og vi står med en ny situation. Under alle omstændigheder kommer denne situation til at koste på produktionen, siger Aslak Skjøth.

Hos Svend Frederiksen Maskinfabrik ved Ringe har TEKNIQ Arbejdsgivernes næstformand også taget sine forholdsregler. Mest synligt er det, at hver anden stol er ude af frokoststuen i metalvirksomheden.

-Vi har printet forholdsreglerne fra Sundhedsstyrelsen ud og har gjort medarbejderne opmærksomme på, hvor alvorligt det skal tages. Og der bliver talt meget blandt medarbejderne om sagen – måske også lidt for meget. Men det er der nok brug for i sådan en situation, siger Fleming Frederiksen.

Konsekvenserne af de første 14 dage, som statsministeren har meldt ud, er til at overskue på Midtfyn, hvor de senere år har givet fine resultater.

-Men en ny Corona-periode på 14 dage vil sætte sine spor og kunne ses i regnskabet. Vi har flere kunder med amerikanske ejere. Hvordan vil de reagere? Det værste ville være, hvis vi ikke kunne få råvarer til produktionen – eller hvis kunderne ikke kan aftage vores produktion. Men der er vi slet ikke i nærheden af endnu, siger Fleming Frederiksen.

Han er gået i gang med individuelle løsninger. En medarbejder med en ægtefælle, der har helbredsproblemer, kan eksempelvis blive tilbudt, at arbejde på tidspunkter uden andre på job. På samme måde har ansatte med små uden pasning fået tilbudt at forskyde arbejdstiden.

Hos Aquagain ved Brørup har ledelsen indskærpet, at folk med symptomer skal blive hjemme fra job.

-Jeg har heldigvis en oplevelse af, at de ansatte kan se alvoren efter de tiltag, vi nu har indført, siger Aslak Skjøth.

Læs virksomhedernes Corona-spørgsmål – og svar fra TEKNIQ Arbejdsgiverne her:  https://www.tekniq.dk/videncenter/oversigt/medlemsorientering/2020/marts/saadan-haandterer-virksomheden-coronavirussen