18. juni 2021

Mølle-fundamentet flyder – Welcon ser store muligheder

Af: Jan Kristensen

Verdens første flydende mølle fundament produceret i et fuldt industrialiserede koncept flyder nu i Grenaa Havn. Her i sommer er der afgang imod Stavanger, hvor der på store dybder og med hård vind skal indhøstes erfaringer med et flydende koncept med enormt eksport-potentiale.

Welcon i Give er både aktionær i udviklingsvirksomheden bag projektet – Stiesdal A/S – og producent af de stålelementer, der indgår i det flydende fundament. Projektet har navnet TetraSpar.

-Denne konstruktion er en prototype, som har bevist, at konceptet virker og fungerer efter vore hensigter. Prototypen er udviklet med en mindre mølle. Nu er vi i gang med at designe og gøre klar til at producere de første egentlige typer af flydende fundamenter til de helt store offshore møller på 15 megawatt og mere, siger Jens Pedersen, direktør og medejer af Welcon i Give.

USA og Asien

Welcon har stor erfaring med at producere tårne til offshore i en højeffektiv produktion med automatisering og effektivitet i Give. 50 procent af alle tårne offshore i Europa er produceret af den danske virksomhed. Den erfaring ligger ligeledes bag produktionen af elementerne til det flydende fundament, der også vil blive industrialiseret. Welcon arbejder netop nu på at etablere en tårnproduktion ud for New York rettet imod det amerikanske marked. Samtidig er der indgået en aftale med en virksomhed på Taiwan, der skal producere tårne til det asiatiske marked.

-Jeg tør ikke gætte på, hvornår vi for alvor kan være i gang med at producere de flydende fundamenter. Men det ville kunne ske på alle tre fabrikker, der har hver sit marked at levere til. De flydende fundamenter gør det jo muligt at udnytte vind på de dybe farvande, hvor man ikke kan nå bunden med et traditionelt fundament som eksempelvis omkring Danmark.

-Der er et stort potentiale, siger Jens Pedersen.

PensionDanmark

Den danske cleantech-virksomhed Stiesdal A/S har hovedsæde hos Welcon i Give og arbejder på flere fronter for at modarbejde klimaforandringer med fire forskellige teknologier. I maj offentliggjorde Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab PensionDanmark, at de købte sig ind som mindretalsaktionær i virksomheden.

PensionDanmark forvalter også pensionsmidlerne fra de ansatte i de 4.100 virksomheder i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Investeringen i Stiesdal har et betydeligt afkastpotentiale, samtidig med at det er en virksomhed, der i høj grad kan bidrage til at modvirke klimaforandringer og skabe nye grønne jobs i Danmark. Dermed er den et perfekt match for os, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

Testes i Norge

Stiesdal ledes af administrerende direktør, Henrik Stiesdal, der er en af pionererne i den danske vindindustri. Han designede i 1976 sin første vindmølle og solgte i 1979 et opdateret design til Vestas. Siden var han fra 2004 til 2014 teknologichef hos Siemens Wind Power, der også leverer møllen til prototype-testen.

Elementerne til prototypen blev kørt fra Give til Esbjerg og sejlet til Grenaa. Den 166 meter høje mølle blev her samlet på det flydende fundament med en landbaseret kran. Shell, RWE og TEPCO RP er også partnere i projektet, der sejles ud til Marine Energy Test Center ud for Stavanger i Norge.

Se video her:

https://www.linkedin.com/posts/welcon-a-s_the-tetraspar-demonstrator-ready-to-go-activity-6810140721174073344-wRKM/