14. februar 2020

Remek pendler 700 km til sit job i Danmark

I ti år har svejseren Remek Szpak boet i Polen, men arbejdet på KN Beholderfabrik i Danmark. Her er han en uundværlig nøgleperson i produktionen.

Men børnene er glade for skolen i Polen. Ægtefællen har et godt job. Samtidig er familien næsten færdig med at bygge et nyt hus i det nordlige Polen. Derfor fortsætter den 39-årige svejser Remek Szpak med at bo i hjemlandet og arbejde i Danmark på tiende år.

-Når vi er på arbejde her i Danmark, så arbejder vi nogle ekstra timer både på hverdage og på lørdage. Til gengæld kan vi tage hjem og være der i 10 til 14 dage efter en måneds arbejde. Det fungerer godt, siger Remek Szpak.

10 år i Danmark

Familien bor i byen Koszalin – 700 km fra Lille Skensved ved Solrød, hvor KN Beholderfabrik ligger. For ti år siden kom den unge polske svejser til Sjælland efter nogle måneders arbejde i Norge. Her er Remek fast ansat helt på lige fod med de danske medarbejdere.

Da vi er på besøg på KN Beholderfabrik, er den polske medarbejder ved at køre et helt nyt svejsetårn ind i produktionen. Detaljerne bliver drøftet med direktøren på et forholdsvist simpelt engelsk, men de forstår tydeligvis hinanden i den tekniske diskussion. Det danske sprog har Remek ikke lige fået lært, men han forstår en del af en dansk samtale.

Den gode danske løn

-Jeg er meget glad for at arbejde på denne fabrik, hvor vi alle kender hinanden. Jeg har selv anbefalet flere svejsere at tage et job her, så vi er faktisk 5-6 fra min hjemby nu. Vi kommer til Danmark, fordi både arbejdet og lønnen er god. Vi har det godt med de danske kolleger. Samtidig får vi mere end dobbelt så meget som en svejser i Polen, selvom vi betaler skat i Danmark, siger Remek Szpak.

Om det bliver 10 år mere i Danmark afgør familien hjemme i Polen i sidste ende.

-Nogle gange fungerer det godt – andre gange giver det problemer med familien at arbejde i et andet land. Men jeg bliver meget gerne her på virksomheden. Jeg kan godt lide ledelsen og miljøet på en dansk arbejdsplads, siger Remek.