11. november 2019

Sådan sikrer vi fremtidens arbejdskraft

Næsten hver femte metalvirksomhed hos TEKNIQ Arbejdsgiverne har måttet sige nej til ordrer på grund af manglen på arbejdskraft.

Vi har brug for flere unge, der kan bruge både hovedet og hænderne. De fleste vælger gymnasiet fremfor erhvervsskolerne, og det rammer de virksomheder, som har brug for faglærte. Næsten hver femte metalvirksomhed hos TEKNIQ Arbejdsgiverne har måttet sige nej til ordrer på grund af manglen på arbejdskraft. En af måderne at imødegå problemet på er at ansætte ekstra lærlingene – hvis de ellers var til rådighed.

Derfor er TEKNIQ Arbejdsgiverne gået sammen med Dansk Metal om en kampagne, der skal få flere unge til at tage en uddannelse indenfor metalindustrien. Kampagnen går i luften i denne måned med en kort film og annoncer på de sociale medier, hvor de unge opfordres til at vælge en smede- eller industriuddannelse. Der vil også være en hjemmeside, hvor de unge kan læse mere om uddannelserne.

[ Læs også: Kampagne: Flere unge skal tage en industri- eller smedeuddannelse ]

Men ét er at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Virksomhederne skal også selv på banen og stå klar med lærepladserne. TEKNIQ Arbejdsgivernes industrivirksomheder ligger i toppen, når det gælder om at ansætte lærlinge. Inden for de seneste fem år er antallet af uddannelsesaftaler blandt vores medlemsvirksomheder steget med 67 procent, men resten af industrien halter bagefter. Og siden årsskiftet er der for eksempel indgået færre uddannelsesaftaler for industriteknikere.

Det er også et område, der vil komme øget politisk fokus på i den kommende. I den seneste trepartsaftale blev det aftalt, at arbejdsgiverne skal levere 8.-10.000 flere praktikaftaler. Når forårets overenskomstforhandlinger er ovre, skal aftalen justeres, og hvis væksten flader ud, kan det betyde et større pres på arbejdsgiverne under ét.

I TEKNIQ Arbejdsgiverne vil vi arbejde på en løsning, der lægger mere pres på de virksomheder eller brancher, der ikke leverer, og belønner dem der gør. Vi vil også arbejde for, at de
erhvervsuddannelser, som vi vil have de unge til at vælge, får de bedste mulige rammer og er fuldstændigt up-to-date.

Også på den måde kan vi være med til at sikre fremtidens arbejdskraft.