30. august 2021

“Syg” afsløret af Facebook

Spørgsmål besvaret af: Cathrine Bondo Steel

Spørgsmål

Vores bogholder kom i sidste uge, og bad om en fridag, da hun ville tage sine børn med i en forlystelsespark. Der skulle køres løn den pågældende dag, så derfor var vi nødt til at sige nej.

I morges kl. 7.30 meldte bogholderen sig imidlertid syg. Hun oplyste på SMS, at hun havde fået roskildesyge, og derfor ikke kom i dag – altså den dag, hvor hun gerne ville holde fri.

Da vi senere sidder og spiser frokost, kommer en af de andre bogholdere og viser ledelsen et opslag fra Facebook. Klokken 11.30 har bogholderen lagt et familiebillede op, hvor de står foran en forlystelse og spiser candyfloss. Der er følgende tekst til billedet: ”Nyder en fridag med familien”

Det er godt nok groft – hvad kan vi gøre?


Svar

Sygdom er i udgangspunktet lovligt fravær. I denne sag tyder det dog på, at bogholderen ikke har roskildesyge, men i stedet befinder sig i en forlystelsespark. I har som arbejdsgiver afslået, at hun kunne få en fridag netop denne dag, og det må derfor konstateres, at hun er udeblevet ulovligt fra sit arbejde.

Ulovlig udeblivelse er grov misligholdelse af et ansættelsesforhold, og I kan derfor bortvise bogholderen. I bortvisningssager skal arbejdsgiver reagere straks – og arbejdsgiver skal kunne dokumentere, at der er tale om grov misligholdelse, da det er den hårdeste sanktion en medarbejder kan få, idet lønnen bliver stoppet øjeblikkeligt.

Det er vigtigt, at få styr på dokumentationen for den grove misligholdelse, og derfor skal I tage et skærmprint/billede af Facebookopslaget hurtigt, da I ellers kan risikere, at medarbejderen efterfølgende sletter opslaget.

Dernæst skal I straks tage kontakt til den pågældende bogholder og konfrontere hende med dokumentationen. Herefter skal I oplyse hende om, at hun er bortvist med øjeblikkeligt varsel. Endelig skal der laves et bortvisningsbrev, som skal sendes til medarbejderen. Der skal sendes to breve. Det ene sendes med afleveringsattest og quickbrev og det andet sendes alene som almindeligt quickbrev.

Det er altid en konkret vurdering, om der for eksempel kan bortvises eller opsiges, og jeg anbefaler derfor, at I tager kontakt til Overenskomster & Jura hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, når der er tale om sager af denne karakter.