05. juli 2021

Skal vi købe solcreme til medarbejderne?

Spørgsmål besvaret af: Lone Alstrup, konsulent arbejdsmiljø

Spørgsmål

Vi har i øjeblikket en del medarbejdere, som går uden for hele dagen. På en af de mest solrige dage gjorde en af vores ansatte os opmærksom på, at vi har pligt til at stille solcreme til rådighed for medarbejderne. Er det korrekt?


Svar

Ja, det er i nogle tilfælde korrekt. Hvis arbejdet ikke kan udføres i skygge eller på et tidspunkt af dagen, hvor solen ikke står højt på himlen, skal arbejdsgiveren sikre, at solens stråler, ikke udgør en fare for medarbejdernes sundhed. Almindeligt arbejdstøj, som dækker arme og ben, og eventuelt en kasket med skygge vil normalt være tilstrækkelig beskyttelse

Der kan dog være steder på kroppen, hvor det er upraktisk at beskytte sig med beklædning, hvis man skal kunne udføre sit arbejde (fx næse og hænder). Her kan solcreme være nødvendigt. Det er kun i de tilfælde, at arbejdsgiveren har pligt til at stille solcreme til rådighed som et personligt værnemiddel.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man beskytter sig, når uv-indekset er tre eller højere. I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem klokken 12 og 15 fra april til september måned.