11. juni 2021

Stærkere cyberforsvar imod angreb på virksomheder

En halv milliard kroner ekstra skal der afsættes til at øge det danske cyberforsvar, der bl.a skal sikre virksomhederne imod lammende angreb fra hackere uden for landets grænser. Den offensiv indgår i det forslag fra forsvarsminister Trine Bramsen, der nu skal forhandles med de politiske partier på Christiansborg.

-Cyber-kriminalitet er barsk virkelighed ude blandt vores medlemsvirksomheder. Vi oplever med jævne mellemrum, at virksomheder får lammet driften i flere dage af et hackerangreb med krav om løsesum for at frigive fx vitale data. Ethvert tiltag til at stoppe den form for kriminalitet kan vi kun bakke op om, siger adm. direktør Troels Blicher Danielsen, Tekniq Arbejdsgiverne.

Cybersikkerhed hører under forsvarets ansvarsområde.

Lammet af hackere

-Cyberangreb er ikke noget, der kommer engang ud i fremtiden. De er her – og de rammer også Danmark, danske myndigheder og virksomheder. Selvom vi har et godt cyberværn i dag, skal vi ruste os til fremtidens udfordringer. Det kræver flere og bedre redskaber. Ikke mindst stiller det krav om stærke kompetencer i hele Danmark , sagde forsvarsminister Trine Bramsen ved præsentationen af initiativet.

En af de mindre virksomheder, der har oplevet et cyberangreb på egen virksomhed, er Hanne Nylev fra NH Watercut på Midtfyn. Hen over en weekend lammede hackere fra udlandet serverne og forhindrede al adgang vital data.

– Bare det, at der bliver sat fokus på cybersikkerhed, er vigtigt. Det kunne jo også være oplagt, at man på sigt kunne komme med nogle guldkorn til små virksomheder, siger Hanne Nylev, regionalrådsmedlem for Fyn af Tekniq Arbejdsgiverne til TV2 Fyn.

Læs mere om hackerangrebet her.

Udrykningshold

Blandt hovedinitiativerne er et nyt indsatshold, der kan rykke ud ved store angreb, flere og bedre systemer i Center for Cybersikkerhed, udbredelse af Center for Cybersikkerheds uddannelse og kompetencer til hele Danmark samt et nyt cyberhjemmeværn.

-Vi må aldrig lade ansigtsløse hackere ødelægge danskernes tryghed. Derfor skal vi som samfund blive langt bedre til at forstå, hvor stor skade mennesker bag en skærm i fjerne lande kan udrette på vores land. Center for Cybersikkerhed er en nøglespiller i vores styrkede cyberforsvar – men vi skal også have resten af samfundet til at forstå alvoren, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Læs mere om udspillet her: