07. juli 2020

Student med 11,4 i snit: Nu vil Rasmus være klejnsmed

Af: Michael Degn

Rasmus er nybagt student med et tårnhøjt gennemsnit. Hjertet banker dog for godt håndværk, og derfor vil han nu i lære som klejnsmed hos Lind Jensen.

19-årige Rasmus Askjær har netop fået studenterhuen på hovedet med et karaktergennemsnit på 11,4. Det giver stort set frit valg på alle uddannelseshylder, men for Rasmus Askjær er der ingen tvivl om, at han vil gå håndværkervejen. Derfor begynder han efter sommerferien i lære som klejnsmed hos Lind Jensens Maskinfabrik A/S nær Ringkøbing.

– Smedeuddannelsen har været i mine tanker i lang tid. Jeg overvejede at tage den som en eux-uddannelse, men jeg valgte at tage studentereksamen på htx i stedet for, da jeg elsker matematik, siger Rasmus Askjær.

Vigtig håndværksviden

Rasmus Askjær har ligesom håndværket fået sejladsen ind med modermælken.

Eux kombinerer populært sagt svendebrevet med studenterhuen, men det var ikke den optimale løsning for Rasmus Askjær. Han vil hellere tage den ”fulde pakke” for at få det optimale ud af begge uddannelser. I sidste handler det om at have en forståelse for både teori og håndværk, som kommer både ham selv men i høj grad også virksomheden til gode.

– En af de største dræbere i en industrivirksomhed er, når tegnestuen og produktionen ikke kan snakke samme. Med et svendebrev så får jeg en intuitiv fornemmelse for håndværket, siger Rasmus Askjær.

Interessen for teknik og håndværk har han med hjemmefra, da hans far er maskinmester. Nu glæder den nybagte student sig til at komme i gang med læretiden hos Lind Jensen. Men det stopper ikke her.

– Jeg vil gerne efterfølgende læse til maskiningeniør i Aalborg, siger Rasmus Askjær.

Uddannelsen er udbudt på Aalborg Universitet og lærer de studerende at konstruere og styre fremtidens maskiner og produktionssystemer.