12. september 2021

 Der er styr på CE-mærkningen

Af: Jan Kristensen

TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over, at Sikkerhedsstyrelsens tilsyn af 13 produkter ude i metalbranchen viser, at virksomhederne overordnet har styr på mærkning og egenkontrol af byggestål. Men brådne kar skal der stadig holdes fokus på.

-Når vi gennemgår Sikkerhedsstyrelsens tilsyns-rapporter, så kan vi se, at virksomhederne arbejder seriøst med CE-mærkningen. Der er påpeget mindre fejl hos nogle virksomheder, men de har kunnet afgøres med vejledninger fra Styrelsen. Det tegner et billede af en branche, der tager kravene til byggestål alvorlig, og det skal alle parter også, siger industrikonsulent Edward Lorentzen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Virksomhederne er ifølge Sikkerhedsstyrelsen udvalgt til tilsynet ud fra en bred dækning blandt danske virksomheder, der producerer stålaltaner eller ståltrapper. Tilsyneladende er man i udvælgelsen ikke ramt ind i de mere useriøse.

-Vi ved jo fra vores kontakter i branchen, at der er virksomheder, som leverer stål til byggerier, som ikke er certificerede. Disse brådne kar må vi stadig holde øje med. Hvis de ikke bliver fanget i Sikkerhedsstyrelsen tilsyn, så kan disse konkurrenceforvridende virksomheder alene stoppes med en anmeldelse.

-Den kan man foretage på Sikkerhedsstyrelsens website, men man kan ikke være anonym.

Det siger Industrikonsulent Edward Lorentzen, der også peger på et lille tip, som man kan give videre til sine kunder uanset om de er private eller offentlige.

-Jeg synes, at vi skal opfordre alle kunder til at bede deres leverandører af byggestål om at vedlægge kopi af deres CE-certifikat, når de afgiver et tilbud. Så er de useriøse sorterede fra på en effektiv og enkel måde, siger Edward Lorentzen.