02. oktober 2020

Super-lærlinge får ML-prisen

Af: Jan Kristensen

Produktionsteknolog, maskinmester, produktionsteknolog.

Sådan ser drømmene og ambitionerne ud for superlærlingene Magnus, Michell og Jon, der med topkarakterer i svendeprøven og en indstilling fra deres praktiksteder fik ML Prisen overrakt i starten af oktober i Industriens Hus  i København.

Dermed er de tre prisvindere gode eksempler på, hvordan en erhvervsuddannelse både er en adgang til et godt job og en adgang til videre uddannelse og en anden type karriere.

-Min plan er at tage uddannelsen til produktionsteknolog først og så kunne jeg senere tænke mig at starte mit helt eget smedefirma. Min far har et smedefirma, og det var der, jeg fik inspirationen til at tage klejnsmed-uddannelsen, siger Magnus Theodor Døssing Petersen.

Magnus kom i lære hos Nr. Bjært Smedie ved Koldring som lang og ranglet 16-årig.

-Det kunne jo ikke gå helt galt, når faren selv var smed, siger smedemester Jan Pedersen fra Nr. Bjært Smedie, der er et traditionelt smedeværksted, som nu drives i tredje generation i det sydjyske.

Mester betegner Magnus som utrolig lærenem og i stand til at tage svejsecertifikater i en meget ung alder. Og når mester har skældt ud og en sjælden gang bedt om at få et stykke arbejde lavet om, så er lærlingen også blevet bedre af det. Undervejs i uddannelsen har Magnus fået selvstændigt ansvar for projekter – eksempelvis for udskiftning af dillationsfuger på Tietgensgadebroen i København. Arbejdstøjet har Magnus nu lagt på hylden og er startet på uddannelsen til produktionsteknolog.

Fejedreng blev superlærling

I Frederikshavn er en anden ML-vinder også at finde på skolebænken. Det er Jon Sander Poulsen, som er uddannet industritekniker hos MarineShaft i Hirtshals. Nu læser han til maskinmester.

-Min far er industritekniker, og det gav mig ideen til at gå denne vej. Jeg var arbejdsdreng i firmaet fra jeg var 13 år. Efterhånden fik jeg lov at hjælpe til som et ekstra par hænder på værkstedet – og jeg fik senere en læreplads hos MarineShaft. Her er der aldrig to dage, der er ens. Ingen masseproduktion. Det eneste, der er kedeligt, er målerapporter. Men dokumentation er selvfølgelig vigtigt. Det har jeg også lært, siger 23-årige Jon Sander Poulsen.

Seniorprojektleder Allan Nielsen har haft fornøjelsen af at have Jon i sin afdeling på MarineShaft i Hirtshals.

-Jon er en af de lærlinge, der bare har villet faget. Det betyder meget, når det er lysten, der driver de unge mennesker. Samtidig har Jon både været god på CNC-maskinen og på håndværksdelen, når det er nødvendigt. Som 4-års lærling var han med til at bygge en ny fræsemaskine her på værkstedet, som senere skulle bruges på en opgave i Caribien. Og her var Jon med i Caribien og løse opgaven, fortæller Allan Nielsen.

Smed og matematik

KSM Stoker i Karby i Nordjylland laver stokerfyr, pillefyr og flisfyr. Her har 24-årige Michell Philippe Juvina imponeret i læretiden som klejnsmed.

-Jeg valgte denne uddannelse, fordi jeg godt kan lide kombinationen af det praktiske og at bruge hovedet. Der er faktisk en del matematik i smedefaget. Når man skal arbejde efter kundernes specifikke ønsker, så kan man også få sine kreative evner i spil som klejnsmed, siger Michell.

Smagen for smedefaget fik han for alvor, da han på et ophold på en produktionsskole fik en plads på metalværkstedet. ML Prisen kræver en indstilling både fra skole og virksomhed – og der er flotte ord fra begge parter til Michell Philippe Juvina. Allerede som lærling har han flere gange været med på opgaver i udlandet.

I indstillingen skriver KSM Stoker: Michell har i sin læretid vist stort engagement, og de opgaver han er blevet stillet, er blevet løst på højt niveau.  Michell er hurtig, selvstændig og målrettet i sit arbejde. Han er en god kollega og meget hjælpsom, hvilket har betydet at svendene gerne har taget ham med til arbejde uden for virksomheden.

Belønningen fra firmaet for den flotte indsats er nu et tilbud om at bygge oven på smedeuddannelsen med en ansættelse i KSM Stoker som konstruktørelev.

 

ML-Prisen

  • Lærlingen skal indstilles både af praktikvirksomheden og erhvervsskolen
  • Lærlingen skal have gennemført en uddannelse med tilknytning til Metalindustriens Uddannelsesudvalg med topkarakteren 12 til svendeprøven
  • Lærlingen skal have udmærket sig som en god kollega og samarbejdspartner undervejs i uddannelsen
  • Der er tale om en ærespris. Beviset er en massiv bronzestatuette.