19. juni 2020

Svejsning: Nye grænseværdier træder i kraft

Af: Jan Kristensen

Chrom 6 øger risikoen for at få skader på luftvejene og kræft i lungerne. Det er baggrunden for, at grænseværdierne nedsættes markant fra 1. juli. Chrom 6 opstår typisk ved svejsning eller termisk skæring. Eksperterne i arbejdsmiljø – Avidenz – har lavet en liste over indsatser, der kan sikre at virksomheden lever op til de nye krav.

Ledelsen skal fiølge Avidenz sikre sig følgende i produktionen, når den danske grænseværdi for chrom 6 sænkes fra 0,005 mg/m3 til 0,001 mg/m3:

 

  • At punktudsugningen virker som den skal og kan placeres rigtigt
  • At medarbejderne er instrueret og bruger deres punktudsugning korrekt og ved alle svejseopgaver – også kortvarige hæfteopgaver
  • At ventilationsanlægget er vedligeholdt
  • At kontrolanordningen tjekkes med jævne mellemrum, så I er sikre på, at den virker
  • God hygiejne – håndvask inden toiletbesøg og pauser
  • Godt rengøringsniveau – støvniveauet minimeres med hyppig støvsugning (egnet filter til støvsuger er HEPA eller tilsvarende klasse)
  • Ved filterskift af støvsuger/ventilation vær opmærksom på at undgå støvdannelse, anvend evt. et åndedrætsværn med partikelfilter, P2 eller P3.

 

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne påpeger arbejdsmiljøkonsulent Lone Alstrup, at Chrom 6 kan opstå en række steder i virksomheden, som man skal være opmærksom på.

– Chrom 6 udvikles når der svejses eller og laves varmt arbejde i rustfrit stål eller i metaller, der indeholder chrom. Men der kan også udvikles Chrom 6 ved fx slibning og sandblæsning af metal,der indeholder Chrom eller er overfladebehandlet med et materiale der indeholder Chrom, siger Lone Alstrup.

Leverandørerne er vigtige kilder til information for virksomheder, når man skal finde ud af, om der er Chrom i materialerne.

-For at være sikker på at ikke-rustfrit metal ikke indeholder eller er behandlet med chrom 6, anbefaler jeg, at virksomhederne tager kontakt til deres leverandører og får oplysninger om eventuelt indhold af chrom. Herefter kan de rette sikkerhedsforanstaltninger tages.

-Samtidigt opfordrer jeg til at have fokus på at vedligeholde og efterse udsugningsanlæg på virksomheden. Endelig er det vigtigt at instruere medarbejderne i, hvordan de svejser sikkerhedsmæssigt forsvarligt både hjemme og ude på serviceopgaver, siger Lone Alstrom.