11. november 2019

Tillidsmand: Robotterne er gode kolleger

Af: Jan Kristensen

Robotter skaber nye job. Det fortæller tillidsmand Søren Pedersen på virksomheden Trelleborg i Helsingør. 61 robotter arbejder side om side med operatørerne, der er blevet meget mere effektive.

Læs artikel og se video herunder.

Medarbejdere i produktionsvirksomheder skal være glade og tage godt imod robotter. Det skaber flere job, mere effektivitet og bedre arbejdsmiljø.

Det er ikke alene ledelsen på virksomheden Trelleborg i Helsingør, der siger det. Det gør tillidsmand Søren Pedersen også. Ikke mindre end 62 såkaldte robotter kører i dag side om side med medarbejderne i virksomheden. Robotterne føder typisk CNC-fræsere – og de arbejder helt uden hegn og andet synlig sikkerhed. Kommer medarbejderen for tæt på, så stopper robotten fra Universal Robots øjeblikkelig.

– Tidligere kunne jeg passe to til tre CNC-fræsere. Med en robot ved hver fræser kan jeg alene passe otte CNC-fræsere – og have en bedre arbejdsdag, siger tillidsmanden med et smil.

Både Søren Pedersen og produktionschef Michael Uhlmann er dog enige om en ting, der er afgørende for succes med nye robotter: Medarbejderne fra produktionen skal være med i processen, når de skal indføres.

– Vi var bekymrede for vore job, da vi fik den første cobot i 2012. Nu arbejder vi tæt sammen med 62 robotter i hverdagen – og er blevet 100 medarbejdere mere, fordi vi er blevet mere konkurrencedygtige. Det er altså gået helt modsat. Mit signal til medarbejder i andre virksomheder er derfor, at man skal tage godt imod robotterne, siger Søren Pedersen.

Et eneste uheld har der været med cobots på de syv år. En medarbejder tabte et stykke papir med en instruktion og bukkede sig ned for at samle op. Da han rejser sig, rammer han robotten nedefra – og får et sår i panden. Den risiko er der nu taget hånd om.

Den interne transport er også overtaget af robotter hos Trelleborg. Det har givet en række fald-skader, selvom de kørende robotter straks stopper og dytter, når medarbejderne kommer for tæt på. Til gengæld overser medarbejderne til tider de små, flade robotter – og falder over dem.

– Nu kommer de kørende robotter til at ligne små juletræer, så vi hele tiden kan se dem, siger Søren Pedersen.

Trelleborgs erfaringer med robotterne blev delt med 1.300 deltagere, da robotbranchen og Teknologisk Institut afholdt Robot-Brag i Odense i november.

 

Faktaboks:

 

Trelleborg, Helsingør – https://www.tss.trelleborg.com/da

2012: 300 medarbejdere – 2 robotter

2019: 400 medarbejdere, 62 robotter.

1 sliberobot er afskærmet.

61 andre arbejder og kører blandt medarbejderne.

Effektivitet:

Med 42 cobots er effektiviteten øget:

Hver celle med 8 CNC-fræsere har sparet 1 ½ mand på hvert skift

Investeringen er tilbagebetalt på 1 – ½ år

 

Robotter skaber nye job. Det fortæller tillidsmand Søren Pedersen på virksomheden Trelleborg i Helsingør. 61 robotter arbejder side om side med operatørerne – uden hegn