14. september 2020

Varebiler får for mange bøder

Det koster 5.000 kr. at køre i en varebil uden tydeligt firmanavn og CVR-nummer – både på højre og venstre side. Det glemmer alt for mange virksomheder. Men Motorstyrelsen vil gerne nedbringe glemsomheden og øge kendskabet til reglerne, så der skal gives færre bøder.

Derfor går Motorstyrelsen nu i samarbejde med forhandlere af varebiler med nyt materiale til kunderne om reglerne. Det skal øge chancen for, at kunderne husker at påføre de lovpligtige oplysninger på deres køretøjer.

Materialet er i første omgang testet hos to autoforhandlere. Nu uddeleles det i hele landet.

-Vi har fået gode tilbagemeldinger fra forhandlerne, og det er baggrunden for, at vi nu sender vejledningen til forhandlere over hele landet. Vi har en forventning om, at det får endnu flere virksomheder til at klistre cvr-nummer og firmanavn på deres varebiler. Derved kan de også undgå at få en bøde på 5.000 kr. i forbindelse med vores kontrolaktioner, siger Jørgen Rasmussen, der er direktør i Motorstyrelsen.

Oplysningerne skal fremgå på varebiler for at gøre det lettere for myndighederne at kontrollere, om der bliver betalt skat af det arbejde, der udføres, og reglerne bidrager derfor til at dæmme op for sort arbejde og social dumping.

BDO rådgiver mange virksomheder om varebiler og CVR. Thomas Baagø, statsautoriseret Revisor, er medlem af BDO’s branchegruppe for Industri.

-Manglende CVR skyldes dog i langt de fleste tilfælde ikke ond vilje, men mere almindelig glemsomhed i kombination med manglende kendskab til bødeniveauet for den slags. Indehavere af små virksomheder er så fokuserede på driften, at de administrative opgaver – herunder mærkning af varebiler – ofte bliver udskudt. Det kan altså give en ordensbøde, og med den hit-rate, som Motorstyrelsen fik ved sine kontroller i 2019, er der næppe grund til at tro, at styrelsen vil kontrollere mindre i år. I betragtning af den beskedne udgift, som en mærkning er forbundet med, kan det på ingen betale sig for virksomheder ikke at få styr på dette.

Link til brugervejledning

https://www.motorst.dk/media/3859/faktaark-husk-cvr-nummer-og-firmanavn.pdf

 

Krav til tal og bogstaver

  • Varebil under fire tons
  • Cvr-nummer og firmanavn på begge sider af bilen
  • Kontrast ml. oplysninger og varebilens farve
  • Adskilt firmanavn og cvr-nummer
  • Bogstaver og tal skal være mindst tre cm høje
  • Cvr-nummer på én eller to linjer