15. januar 2021

Welcon bygger i New York

Af: Jan Kristensen

Welcons strategi for at spille en stor rolle i den boomende amerikanske vind-industri er rykket tæt på en succes. USA’s hidtil største projekt inden for vedvarende energi er netop blevet vundet af Equinor-koncernen. Der er tale om to store vindmølleparker uden for New York, der skal levere vindenergi til en af verdens mest kendte byer.

Welcon og Marmen skal sammen bygge den fabrik ved Hudson River, der skal levere tårne til de to vindmølleparker, som Equinor opfører. Byggeriet af fabrikken går nu i gang – og produktionen skal starte i slutningen af 2023. Marmen kommer som onshore-producent med stor erfaring fra det amerikanske vindmarked. Welcon kommer ind i projektet med viden om offshore som en af verdens største producenter på dette område.

-I første omgang skal vi stå for layout af fabrikkens produktion af offshore-tårne. Det gør vi via vores eksisterende organisation her i Give. Der er jo en betydelig viden, vi skal have overført til fabrikken i New York. Efter opstarten i 2023 skal vi så se, hvilken rolle vi skal have i forhold til driften, siger direktør Jens Pedersen fra Welcon.

Med placeringen af fabrikken direkte ved Hudson River kan tårne og fundamenter udskibes direkte fra fabrikken – og sejles ud til de to vindmølleparker. Det er en stor logistisk fordel i projektet. Fabrikken ligger ved havnen i Albany. Her forventes det, at det første projekt vil bane vej for en stor produktion til kommende vind-projekter langs den amerikanske østkyst.

Det er også et perspektiv, som Welcon går efter.

-Vi er jo en uafhængig fabrik. Så når dette projekt er leveret, har vi mange muligheder på et amerikansk marked, som alle forventer stor vækst på. Vi er i den helt rigtige branche netop nu. Og så kommer Welcon til at være med til at gøre noget godt for verdens miljø og vores klode. Det betyder meget for min bror og mig som ejere af Welcon, siger Jens Pedersen.

Det nye projekt vil blive placeret i et nyt selskab uden for det danske aktieselskab. Produktionen bliver ca. halv så stor i USA som i Give. I første omgang bliver der ikke etableret en egentlig projektorganisation i det jyske. Kernemedarbejdere vil bidrage løbende med know how.

Men der bliver tryk på opkaldene fra udlandet i Give i de kommende år. Sideløbende med det amerikanske projekt er et samarbejde allerede i fuld gang med Century Huaxin Wind Energy på Taiwan, som bygger en fabrik til tårnproduktion til det asiatiske marked med produktionsstart i 2022. Her er der dog alene tale om overførsel af al teknologi og viden – ikke medejerskab.

-Det er to store skridt for Welcon. Vi bliver involveret i produktion på markeder i Europa, USA og Asien. Det er vigtigt, siger Jens Pedersen.

 

  • Tårnfabrik i Albany, New York
  • Byggestart 2021 – åbning 2023
  • Ejet af Marmen og Welcon
  • 350 ansatte
  • Tårne op til 70 m og 10 m i diameter
  • Kapacitet: 200 tårne årligt
  • Direkte til Hudson River og jernbane